Regulamin

REGULAMIN TARGÓW „NAJEDZENI FEST!”
Niniejszy regulamin określa warunki uczestnictwa Wystawcy w targach jedzenia "Najedzeni Fest", zwanych dalej "Targami". Organizatorem Targów jest firma Bart Suder ul. Augustiańska 4/5 31-064 Kraków, NIP 945-12-84-412, REGON 356808976. 

I  WARUNKI UCZESTNICTWA
1. Udział w Targach Wystawca zgłasza poprzez wypełnienie formularza drogą elektroniczną bądź przesłanie wypełnionego dokumentu za pomocą poczty elektronicznej na adres najedzenifest@gmail.com.
2. Organizator potwierdzi przyjęcie zgłoszenia udziału w Targach pocztą elektroniczną. Organizator zastrzega sobie prawo do wyboru Wystawców, którzy wezmą udział w Targach.
3. Firmy biorące udział w Targach dokonują opłaty za stoisko na konto podane przez organizatora najpóźniej 10 dni roboczych przed Targani.
5. Wniesione przez Wystawcę opłaty za udział w Targach nie podlegają zwrotowi w przypadku rezygnacji z udziału w Targach na 10 dni przed Targami lub w terminie krótszym. W przypadku rezygnacji z udziału w Targach w terminie krótszym niż na 10 dni przed Targami, wystawca jest zobowiązany uiścić pełną kwotę za udział w Targach.
6. Organizator ma prawo  wykluczyć z udziału w Targach, gdy nie uiści w terminie opłat za udział w Targach i za zamówione dodatkowe usługi lub dopuszcza się naruszenia postanowień niniejszego Regulaminu. W takim przypadku nie podlegają zwrotowi opłaty wniesione przez Wystawcę.
II ZAMÓWIENIE I WARUNKI NAJMU POWIERZCHNI WYSTAWIENNICZEJ
1. Wystawca dokonuje zamówienia stoiska określając jego wielkość w Formularzu Zgłoszeniowym.
2.  Przydział i lokalizacja stoiska należy do Organizatora. 
3. Organizator zastrzega sobie prawo do dokonania zmiany lokalizacji powierzchni wystawienniczej (stoiska), wynikającej z warunków organizacyjno-technicznych.
4. Opłata za najem powierzchni wystawienniczej w obiekcie targowym jest zróżnicowana w zależności od wielkości stoiska i obejmuje wynajem powierzchni niezabudowanej.
Należy opłacić dodatkowo podłączenie źródła zasilania prądem elektrycznym. Zapotrzebowanie na energię elektryczną należy zgłosić Organizatorom podczas wypełniania formularza zgłoszeniowego. Należy w nim podać planowane zużycie prądu (kW) oraz ewentualne zapotrzebowanie na tzw. “siłę”.
5. W przypadku, gdy Targi odbywają się na terenie Hotelu Forum, wystawca może oferować na swoim stoisku dowolne produkty, za wyjątkiem napojów. Odstępstwem od tej zasady jest kawa przyrządzana za pomocą drippera/aeropressu/frenchpressu oraz alkohol, który może być oferowane wyłącznie na stoiskach do tego wyznaczonych, po uiszczeniu opłaty za stoisko tego typu.
III PRZEPISY PORZĄDKOWE
1. Teren Targów będzie otwarty dla publiczności w dniu / dniach Targów od godz. 11.00 do godz. 18.00
2. Wystawca zobowiązany jest do zakończenia przygotowania swojego stoiska przed godz. 10.30 w dniu  rozpoczęcia Targów. Likwidacja stoiska w godzinach otwarcia Targów dla publiczności jest niedozwolona. Wystawca zobowiązany jest do zakończenia likwidacji stoiska do godz. 21.00 w dniu zakończenia Targów.
2. Teren Targów będzie dostępny dla Wystawców od godz. 8.00 w dniu / dniach Targów. Nie istnieje możliwość wcześniejszego dostarczenia produktów na teren Targów.
3. W ramach podstawowej opłaty targowej wystawca ma prawo do reklamowania swoich produktów lub usług wyłącznie na własnym stoisku. Reklama Wystawcy poza stoiskiem (plakaty, bannery, hostessy, rozdawanie ulotek etc.) jest odpłatna i wymaga pisemnej zgody Organizatora przed udostępnieniem terenu Targów publiczności. Brak zgody spowoduje usunięcie reklam na koszt i ryzyko wystawcy. Organizator zastrzega sobie prawo nie udzielenia zgody na dodatkowe formy reklamy poza stoiskiem Wystawcy. Ograniczenia dotyczące reklamy poza stoiskiem dotyczą całego terenu hotelu Forum.
4. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za szkody w mieniu Wystawcy spowodowane przez osoby trzecie lub powstałe z winy poszkodowanego. W czasie montażu i demontażu stoiska, jak i w okresie trwania Targów Wystawca zobowiązany jest do zabezpieczenia na własny koszt i ryzyko eksponatów, sprzętu i urządzeń, oraz innych rzeczy wniesionych na stoisko przed ewentualnymi szkodami lub ubytkami. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za wypadki osób i następstwa nieszczęśliwych wypadków, ani za uszkodzenia materiałów i urządzeń na stoiskach targowych przed, po i w trakcie trwania imprezy. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za szkody w mieniu Wystawców powstałe na skutek działania siły wyższej, w szczególności pożaru, wichury, zalania, uderzenia pioruna, etc. Organizator zaleca ubezpieczenie przez Wystawców mienia znajdującego się na Targach oraz wykupienie ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej wynikającej z uczestnictwa w Targach. Organizator nie ponosi odpowiedzialności w przypadku kradzieży eksponatów i  wyposażenia znajdującego się na stoisku bez względu na towarzyszące kradzieży okoliczności. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za jakąkolwiek awarię mającą źródło w obrębie instalacji elektrycznej.
5. Wystawca ponosi całkowitą odpowiedzialność materialną za przekazany mu przez organizatora sprzęt i wyposażenie stoiska. Koszty wszelkich szkód i braków spowodowanych niewłaściwym użytkowaniem stoiska pokrywa Wystawca.
6. Organizator nie odpowiada za ochronę znaków towarowych, patentów, certyfikatów itp. prezentowanych na targach eksponatów.
7. Organizator zabrania zastawiania dojść i dojazdów do urządzeń przeciwpożarowych, tarasowania przejść i wyjść ewakuacyjnych oraz używania sprzętu pożarniczego do innych celów.
8. Organizator nie zapewnia miejsca parkingowego.
9. Wystawca zobowiązany jest przestrzegać wszelkich obowiązujących przepisów, w szczególności przepisów podatkowych, przepisów dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej, wprowadzania do obrotu handlowego towarów odpowiednio oznakowanych, posługiwania się narzędziami pomiarowymi legalizowanymi, przestrzegania terminów przydatności do spożycia i trwałości towarów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży, przepisów sanitarnych związanych z przygotowaniem i sprzedaży produktów.
10. Wystawca zobowiązany jest do przestrzegania Ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (DzU.02.147.1231 – z póź. zmianami), a w szczególności do respektowania zakazu sprzedaży alkoholu osobom niepełnoletnim i nietrzeźwym oraz ograniczeń dotyczących reklamy napojów alkoholowych.
11. Wystawca zobowiązany jest do posiadania własnych kabli i przedłużaczy w celu doprowadzenia do swojego stoiska energii elektrycznej. Przedłużacze powinny być dostosowane do używanych przez wystawcę urządzeń.
IV REKLAMACJE
Reklamacje Wystawcy powinny być zgłaszane pisemnie Organizatorowi wyłącznie w czasie trwania Targów (osobiście lub za pośrednictwem maila: najedzenifest@gmail.com). Reklamacje zostaną rozpatrzone niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 30 dni od daty ich doręczenia Organizatorowi. Organizator powiadomi Wystawcę na piśmie o sposobie załatwienia reklamacji.
V POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania, skrócenia, przełożenia terminu lub częściowego zamknięcia Targów w przypadku zaistnienia okoliczności, za które Organizator nie ponosi odpowiedzialności, w tym wskutek działania siły wyższej, w szczególności pożaru, wichury, zalania, uderzenia pioruna, eksplozji, strajku, ataku terrorystycznego.
2. W przypadku, gdy Targi nie odbędą się z przyczyn, za które odpowiedzialność ponosi Organizator, Organizator niezwłocznie zwróci na swój koszt kwoty wpłacone przez Wystawców na wskazane przez nich konta bankowe.
3. W przypadku, gdy Targi nie odbędą się z przyczyn, za które Organizator odpowiedzialności nie ponosi, kwoty wpłacone przez Wystawców zostaną zwrócone na koszt Organizatora, po potrąceniu poniesionych przez Organizatora, w związku z organizacją Targów, kosztów. Kosztami, o których mowa w zdaniu powyżej, Organizator obciąży każdego Wystawcę proporcjonalnie do wartości zamówionych przez każdego z Wystawców usług związanych z uczestnictwem w Targach.
4. W przypadkach określonych w ust. od 1 do 3 powyżej, Wystawcom nie przysługuje uprawnienie do żądania od Organizatora jakiegokolwiek odszkodowania.
5. Organizator informuje, że nie ponosi odpowiedzialności z tytułu jakichkolwiek niedogodności i utrudnień dotyczących sposobu promocji, warunków przebywania i innych utrudnień mających wpływ na komfort udziału w Targach z uwagi na fakt, iż Targi odbywają się w obiektach nieprzystosowanych do masowego wystawiennictwa.
6. W kwestiach nieuregulowanych w niniejszym regulaminie i Formularzu Zgłoszeniowym ma zastosowanie przepis art. 750 kodeksu cywilnego.
7. Poprzez wypełnienie i wysłanie formularza zgłoszeniowego Wystawca zobowiązuje się do przestrzegania niniejszego Regulaminu, a także przestrzegania przepisów porządkowych oraz wszelkich innych ustaleń dokonanych między Wystawcą a Organizatorem.

Popisz się!


Gotujesz? Pieczesz? Zamykasz w słoiku? Popisz się!
Podziel się swoim ukochanym przepisem kulinarnym na Najedzeni Fest! 

Wydrukuj swój przepis w dowolnej liczbie egzemplarzy, przynieś go 23 czerwca do Forum i zawieś na tablicy, skąd będą go mogli zabrać do domu inni goście festiwalu. 
Jeżeli chcesz - podaj swój namiar, adres bloga, bądź miejsca, w którym gotujesz profesjonalnie.


Chrupiące ciasto rabarbarowe Kasi Pi


na spód:
3-4 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru
jajko
szklanka cukru
2 łyżki mąki
łyżeczka cynamonu

kruszonka:
5 dag miękkiego masła
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru

Jajko utrzyj z cukrem, dodaj cynamon, mąkę, wymieszaj, dodaj pokrojony rabarbar.Kroicie go w talarki grubości 5 mm. Formę, okrągłą 25 cm. wykładasz papierem do pieczenia lub klasik czyli masło i bułka tarta, wykładasz rabarbar i przykrywasz kruszonką, którą drobisz palcami I do piekarnika 180 st na 30 min aż się kruszonka zarumieni. To ciasto nie jest "ścisłe" raczej marmoladowo-erotyczne...Aha można na ciepło z lodami śmietankowymi albo na zimno z bitą śmietaną, no orgia...


Przepis na wiosenne pesto z liści marchewki od readeat.pl



Składniki:
2 szklanki liści marchewki (z 5-6 młodych marchwi)
6 łyżek (50g) migdałów bez skórki
6 łyżek oliwy
1-3 łyżki wody*
sól, pieprz
2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
2 duże ząbki czosnku

*dolewamy stopniowo, żeby uzyskać kremową konsystencję

Migdały, obrane ze skórki możemy podprażyć w piekarniku, żeby wydobyć z nich „ten” smak. Równomiernie rozkładamy migdały na blasze i podpiekamy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, uważając, żeby się nie przypaliły.
Wszystkie składniki blenderujemy na gładką, kremową masę i gotowe!

Smacznego! Z podanych proporcji wychodzi około 190g pesto. 


Kurczak pomarańczowo-imbirowy i gazpacho arbuzowe - przepisy Kasi Kozioł z kuchennyesej.wordpress.com

 KURCZAK POMARAŃCZOWO-IMBIROWY

    2 pojedyncze filety z kurczaka (lub 1 podwójny)
    sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
    kawałek korzenia imbiru, drobno starty (ok. 20-30g)
    łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    biały pieprz

Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w garnku i gotujemy przez 2-3 minuty. Kurczaka obieramy z przerostów, kroimy na paski, przekładamy no naczynia z marynatą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie kawałki kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach. W międzyczasie gotujemy 100 g ryżu- u mnie była to mieszanka parboiled z dzikim- dodając sok wyciśnięty z połowy limonki.

Na talerz wykładamy ryż, następnie układamy na nim kurczaka i podlewamy pozostałą po pieczeniu marynatą (możemy ją zagęścić skrobią, ale nie jest to konieczne).



GAZPACHO ARBUZOWE
  • 400 g wypestkowanego arbuza
  • 2 dojrzałe, mięsiste pomidory
  • 1/4 cebuli
  • nieduży ogórek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 50 g czerstwego pieczywa
  • zimna woda, łyżka oliwy, sól i pieprz
Czerstwe pieczywo namaczamy w zimnej wodzie. Parzymy pomidory, zdejmujemy z nich skórkę, obieramy ogórka i kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką i cebulą. Do naczynia wrzucamy kawałki arbuza, pokrojone warzywa i odciśniętą bułkę. Wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy razem na gładką masę. Arbuz sam w sobie zawiera dużo wody, więc możliwe, że nie trzeba będzie jej dolewać, ale jeśli wyda się nam zbyt gęste, to można odrobinkę podlać. Możemy też jeszcze raz doprawić według gustu. Odcedzamy, jeśli nie chcemy czuć pestek pomidora, i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Podajemy w towarzystwie szynki dojrzewającej serrano.
 
Rukola, kurczak i miód, czyli sałatka doskonała - przepis od degusto.pl

Fantastyczna eksplozja smaków – tego nie da się opisać, trzeba po prostu spróbować. Przepis oparty na zasłyszanych gdzieś w pracy opowieściach z Włoch, po kilku udoskonaleniach stał się naszym ulubionym daniem…

Składniki (na 4 osoby):
    1 opakowanie rukoli (zazwyczaj 125g)
    2 piersi z kurczaka (lub 1 z indyka), pokrojone w kostkę
    100-150g sera żółtego (gouda, ementaler, ciekawie komponuje się też oscypek), pokrojonego w kostkę
    ogórek, pokrojony kostkę
    3-4 łyżki miodu
    musztarda (rodzaj zależnie od upodobań, konsystencja najlepiej kremowa, bez widocznych ziaren gorczycy)
    parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający
    olej i oliwa z oliwek
    zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz i odrobina chilli

Wykonanie:
Kurczaka zasyp przyprawami, wymieszaj i wstaw do lodówki na min. godzinę (no chyba, że umierasz z głodu, wtedy nie czekaj). Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka. Gdy po chwili zrobi się biały dodaj miód. Smaż mieszając i utrzymując wysoką temperaturę aż kurczak będzie złoto-brązowy, pokryty skarmelizowanym miodem. Odstaw do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając (szybciej wystygnie, i co ważniejsze nie sklei się).
Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą, wysusz (no chyba że na opakowaniu piszą, że już umyli, co raz nam się zdarzyło) i wrzuć do dużej miski. Dodaj kurczaka, ogórka, ser i odrobinę przypraw (tych samych, co do kurczaka).
Do filiżanki dodaj kilka łyżeczek musztardy, łyżeczkę miodu, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać trochę soku z cytryny i wyciśnięty ząbek czosnku. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Po nałożeniu na talerz posyp startym parmezanem (świeżo startym – nigdy nie kupuj tartego sera!).
Sałatkę można modyfikować na wiele sposobów – bardzo dobrze komponują się wszelkiego rodzaju orzechy (włoskie, brazylijskie, pekan lub pistacje) przygotowane podobnie jak kurczak, czyli patelnia, odrobina oleju, łyżka miodu i smażymy mieszając aż miód się skarmelizuje.
 
 
Pizza na Spodzie z Kalafiora - przepis od Just My Delicious
 
Pizza na spodzie z kalafiora jest u nas absolutnym hitem w ostatnim czasie. Jest przepyszna, zdrowa i nie obciąża tak, jak tradycyjne pizze na spodzie z ciasta drożdżowego. To nasz zdecydowany faworyt wśród propozycji na spotkanie z przyjaciółmi, obiad, czy nawet kolację. W dodatku jest bardzo sezonowa, więc w czasie lata szczególnie warto się nią zainteresować :)

Składniki na spod na pizzę z kalafiora:

    1 mały kalafior
    1 jajko
    2 łyżki otrębów
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Surowy kalafior zetrzyj na tarce lub zblenduj na małe cząsteczki. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Rozłóż ją równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje.
Dodatkowo:

    sos pomidorowy do pizzy
    kilka plastrów sera żółtego
    1 cebula
    dowolna szynka
    kilka pomidorków

Na delikatnie podpieczonym spodzie rozsmaruj sos do pizzy, ułóż pozostałe składniki i piecz jeszcze przez ok 15-20 minut, aż całość się zrumieni.

 

Formularz zgłoszeniowy

Drugie Życie Książki... Kucharskiej na Najedzeni Fest!

Na pewno macie na półkach jakieś książki kucharskie, których nie używacie. Nietrafione prezenty? Książki o kuchni azjatyckiej, podczas gdy Wy najbardziej na świecie kochacie kuchnię włoską? "Dania z dziczyzny" w domu wegetarianina? Przynieście je 23 czerwca do Forum Przestrzenie.



Wymieniamy się nie tylko książkami, możecie przynieść też czasopisma!

Zasady udziału w Drugim Życiu Książki są proste: wystarczy przynieść jedną, a maksymalnie dziesięć książek. Co ważne: książki muszą być w dobrym stanie. Kto przyniesie wydawnictwa wydane przed 1995 rokiem, będzie mógł wymienić je tylko na inne książki wydane do 1995 roku. Osoby, które przyniosą nowe książki (wydane po 1995 roku) – mogą wybierać do woli, zarówno spośród nowych, jak i starszych tomów.
UWAGA: gazetę można wymienić tylko na inną gazetę, natomiast pięć gazet – na dowolną książkę dostępną na wymianie. Czasopisma o ilości stron powyżej 150 traktujemy jak książki. Dowolną książkę można wymienić na dowolną gazetę.