Najedzeni Fest! - Lokalnie - 4 października w Forum Przestrzenie

Już po raz czwarty w tym roku spotkamy się w hotelu Forum (ul. Konopnickiej 28) na dużej edycji festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! Tym razem ugości Was ponad 70 wystawców!

Spróbujecie przysmaków z różnych zakątków świata, ale i od lokalnych producentów. O tych ostatnich będziemy mówić przede wszystkim na poprzedzającym festiwal sobotnim pokazie w Kinie Pod Baranami (3 października, godz. 17.30).
Podczas niedzielnego festiwalu jedzenie przygotują zarówno krakowskie restauracje: na przykład debiutujące u nas Bon Appetit, czy dobrze już znane Nine Kitchen, jak i małe lokale, czy inicjatywy kulinarne, których część funkcjonuje bez stałego adresu.
Kapitalne hot dogi zaserwuje Soup Dog, hiszpańską tortillę w najlepszym wydaniu poda Mr Tortilla, a przed Hotelem Forum stanie sześć foodtrucków oraz stoiska z burgerami i świetnymi produktami z Węgier.

(kliknij w mapę - otworzy się w większym rozmiarze)

W festiwalu wezmą też udział Wasi ulubieńcy, którzy są z nami nieomal od pierwszej edycji. Do domu wrócicie więc z kubeczkami hummusu, fantastyczną bezą, bliskowschodnimi słodyczami, świetnie doprawionymi oliwkami, butelkami oliwy, latem zamkniętym w słoiku dżemu, tłoczonymi sokami, kolorowymi dyniami i wybornym winem.

Podczas Najedzonych będzie też można wymienić się książkami - na festiwalowej scenie znajdzie się stoisko Drugiego Życia Książki. Będziecie mieć więc co czytać i co jeść podczas długich jesiennych wieczorów.


Najedzeni Fest! Lokalnie
Niedziela, 4 października, godz. 11-18,
Forum Przestrzenie, ul. Konopnickiej 28, Kraków.

Najedzeni Fest! w Kinie Pod Baranami


Zapraszamy na kulinarne kino! Tym razem w ramach Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu, pokaz dokumentu kulinarnego "Wtajemniczeni" 3 października, o godz. 17.30 w Kinie Pod Baranami. Obejrzymy niezwykły film "Wtajemniczeni" w reżyserii Macieja Kowalczuka. Po seansie zapraszamy na spotkanie przy kieliszku wina i przekąskach z Michałem Góździem, założycielem portalu Mostfood, ułatwiającego zakupy zdrowej żywności bezpośrednio od producentów, oraz Bartłomiejem Płócienniakiem, szefem kuchni studia kulinarnego Twój Kucharz i propagatorem produktów regionalnych. 
Fajne kino, z jedzeniem i piciem, co? 


✦ BILETY ✦
Bilety można kupić w kasie Kina Pod Baranami lub online:













"Wtajemniczeni", reż. Maciej Kowalczuk, Polska, ‘45
O swoim niezwykłym kulinarnym doświadczeniu opowiadają Rene Redzepi, Albert Adria, Wojciech Amaro i inni znani szefowie kuchni, którzy w ramach projektu „Cook it Raw” przyjechali smakować Suwalszczyznę.
Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Czy René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, po raz trzeci uznany za najlepszego kucharza świata, może mieć coś wspólnego z panem Karolem, jednym z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca?


Czy Albert Adria, niegdyś z kultowej restauracji elBulli, a dzisiaj z barcelońskiej Tickets I 41°, to zupełnie inny kulinarnie biegun, niż pszczelarz spod Puńska, bachanowski producent serów lub piekarz z Bargłowa? Oraz czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący radykalnie nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand, znalazłby wspólny język z panem Markiem wędzącym ryby w Czerwonym Folwarku lub panią Krystyną z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku? Odpowiedzi są tylko dla wtajemniczonych.