W niedzielę 27
listopada po raz piętnasty dawne sale bankietowe Hotelu Forum zamienią się w
najbardziej różnorodną restaurację w Krakowie. W roli gospodarzy wystąpią
krakowskie lokale, mali producenci, sklepy z dobrym jedzeniem, piekarnie,
inicjatywy kulinarne.
Tak zapowiada się
kolejna edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! Tym razem pod hasłem:
Etnicznie! U ponad 80 festiwalowych wystawców będzie można spróbować potraw
pochodzących z różnych zakątków świata, a także zrobić zakupy.
- Na najbliższym festiwalu spróbujemy
kuchni m.in. z Uzbekistanu, Korei, Japonii, czy szeroko reprezentowanego Bliskiego
Wschodu – zapowiada Katarzyna Pilitowska, jedna z organizatorek festiwalu.
Goście będą mogli porównać jak z tematem pierogów mierzą się przedstawiciele
różnych krajów. – Obok ukochanych polskich pierogów z mięsem, czy ruskich, na
festiwalu skosztować będzie można przygotowywanych na parze dim sumów, mant, czy
smażonych indyjskich samosów. Festiwalowa scena zamieni się w małą Koreę – goście
spróbują tam kimchi i nauczą się rolować sushi – wymienia Magda Wójcik z
Najedzeni Fest! Natomiast w ostatniej sali królować będą gruzińskie wina.
- Wegetarianie i weganie też znajdą dla
siebie kilka stoisk – mówi Pilitowska. Będą to m.in. wegańskie kebaby, tarty, falafele,
curry i masę innych specjałów. Wiele smakołyków będzie można zabrać ze sobą do
domu. Na stoiskach pojawią się portugalskie sardynki, oliwki z Maroka i Włoch,
oliwy, tłoczone oleje, miody, prawdziwa chałwa i baklava, holenderskie sery,
ekologiczne cytrusy z Sycylii, wędliny z dziczyzny i oryginalne francuskie wypieki.
Po sukcesie degustacji
win małopolskich w trakcie październikowej edycji, organizatorki zapraszają na też
degustację komentowaną, w której udział wezmą przedstawiciele małopolskich
winnic (godz. 15). O godz. 17 odbędzie się
degustacja win gruzińskich.
Najedzeni Fest! Etnicznie, niedziela, 27 listopada, godz. 11-18, Forum Przestrzenie, ul. Konopnickiej 28. Wstęp na festiwal jest bezpłatny.
Zapisy na degustację win: