Informacja dla mediów - Najedzeni Fest!


Festiwal kulinarny Najedzeni Fest! to pierwsza tego typu: łącząca targi, pokazy filmowe i kulinarne, warsztaty, degustacje i wycieczki, inicjatywa w Krakowie. 

Wychodzimy z założenia, że jedzenie to przyjemność, ale i część naszej kultury. Chcemy zbudować życzliwą i radosną atmosferę, sprzyjającą powstawaniu nowych projektów, łączeniu idei i ludzi wokół stołu. Festiwal jest miejscem, w którym pokazujemy jak wielu ludzi pasjonuje się gotowaniem, ile smaków kłębi się nie tylko w restauracjach czy barach, ale w każdej najmniejszej kuchni.
Naszym celem jest cykliczne prezentowanie najciekawszych inicjatyw kulinarnych, w tym nowych restauracji i barów, sklepów, producentów, winiarzy, importerów win. Chcemy integrować środowisko, tak, aby krakowska gastronomia tworzyła społeczność, a konkurencja znaczyła tylko jedno: dobre jedzenie.

Pierwsza edycja festiwalu, w czerwcu 2013 roku, zgromadziła 50 wystawców, a 3000 osób odwiedziło ich stoiska, druga edycja w październiku 2013 przyciągnęła prawie 90 wystawców i 6000 odwiedzających. Rok 2014 rozpoczęła trzecia, zimowa edycja festiwalu poświęconą jedzeniu karnawałowemu. I znów smakosze nie zawiedli, gościliśmy ponad 4000 osób. Impreza odniosła ogromny sukces, szerokim echem odbiła się w mediach ogólnopolskich i lokalnych. Kolejne edycje organizowałyśmy m.in. ze Slow Food Polska, czy z polskimi winiarzami. Rekordową edycję odwiedziło ponad 8 tys. osób. Cztery razy do roku wypełniamy gotującymi i smakoszami dawne sale bankietowe Hotelu Forum.
W 2016 roku duże edycje festiwalu odbędą się 14 lutego, 12 kwietnia, 26 czerwca oraz 9 października.

Obok dużych edycji, na których pojawia się kilkudziesięciu, a czasem blisko stu wystawców, organizujemy także tematyczne, kameralne targi poświęcone np. nowalijkom, ziemniakom, czy warzywom strączkowym. Szczegółów szukajcie na naszym Facebooku.
Oprócz tego można nas spotkać na sali kinowej. Regularnie, przed dużymi edycjami Najedzeni Fest!, w cyklu "Movie przy jedzeniu" pokazujemy filmy dokumentalne, które opowiadają o producentach jedzenia, winiarzach, kulturze kulinarnej różnych krajów i problemach związanych z dystrybucją i produkcją żywności.
W marcu 2015 roku odbyły się pierwsze organizowane przez nas warsztaty kulinarne. Naszym gościem była Marta Dymek z Jadłonomii. Pierwszy zorganizowany przez nas, we współpracy z JCC, cykl warsztatów poświęcony został współczesnej kuchni żydowskiej. Partnerem warsztatów jest firma Electrolux.


Zapraszamy na nasz Facebook: https://www.facebook.com/NajedzeniFest
autor zdjęć: Staszek Romek / www.KuchenneWariacje.pl

Festiwal organizują:
Kasia Pilitowska, tel. 506 006 775
Magda Wójcik, tel. 605 684 187

napisz do nas: najedzenifest@gmail.com