Warsztaty kulinarne NF! wegetariańskiej kuchni żydowskiej "Kraków-Jerozolima Pesach: sefardyjski placek z macy, tadżin, mace braj, charoset"
Zapraszamy na kolejne warsztaty kulinarne wegetariańskiej kuchni żydowskiej w kontekście nie tylko jej dwóch nurtów: aszkenazyjskim i sefardyjskim, lecz także świąt żydowskich. Tym razem z okazji święta Pesach, w niedzielę 24 kwietnia w g. 12 - 16 (miejsce podamy niebawem), podczas warsztatów ugotujemy: sefardyjski placek z macy, tadżin z cieciorką, mace braj, charoset. I aby nie było nudno mace braj przygotujemy na wytrawnie, ostro i słodko.
Koszt 130 zł/os
Prowadzenie warsztatów: Kasia Pilitowska i Magda Wójcik (Najedzeni Fest!)
Partnerem warsztatów jest Electrolux, który wyposażył w sprzęt nasze mobilne stacje kuchenne.
Bilety można kupić przez internet:
http://labsintown.pl/kulinaria/
Warsztaty są organizowane pod egidą festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest!
***
Pesach, inaczej Święto Wyjścia, Święto Przaśników to najważniejsze i najstarsze święto w tradycji judaizmu, wielkie święto wolności, obchodzone na pamiątkę wyjścia Żydów z niewoli egipskiej pod wodzą Mojżesza, symbolizujące także zapowiedź odkupienia świata w chwili przyjścia Mesjasza. Słowo „pesach” oznacza „pominięcie”,anioł śmierci pominął domy Izraelitów, ponieważ ich drzwi pomazane były krwią baranka.
***
UWAGA
Pamiętajcie o swoich uczuleniach i nietolerancjach, bo sami znacie je najlepiej i spożywacie wszystko na własną odpowiedzialność. Wasza przedpłata będzie przeznaczona na przygotowania, więc nie będziemy mogli jej zwrócić w przypadku Waszej rezygnacji lub niewzięcia udziału mniej niż 5 dni przed wydarzeniem. W warsztacie uczestniczyć mogą wyłącznie osoby pełnoletnie.