Gotujesz? Pieczesz? Zamykasz w słoiku? Popisz się!
Podziel się swoim ukochanym przepisem kulinarnym na Najedzeni Fest!
Wydrukuj swój przepis w dowolnej liczbie egzemplarzy, przynieś go 23 czerwca do Forum i zawieś na tablicy, skąd będą go mogli zabrać do domu inni goście festiwalu.
Jeżeli chcesz - podaj swój namiar, adres bloga, bądź miejsca, w którym gotujesz profesjonalnie.
Chrupiące ciasto rabarbarowe Kasi Pi
na spód:
3-4 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru
jajko
szklanka cukru
2 łyżki mąki
łyżeczka cynamonu
kruszonka:
5 dag miękkiego masła
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
Jajko utrzyj z cukrem, dodaj cynamon, mąkę, wymieszaj, dodaj pokrojony rabarbar.Kroicie go w talarki grubości 5 mm. Formę, okrągłą 25 cm. wykładasz papierem do pieczenia lub klasik czyli masło i bułka tarta, wykładasz rabarbar i przykrywasz kruszonką, którą drobisz palcami I do piekarnika 180 st na 30 min aż się kruszonka zarumieni. To ciasto nie jest "ścisłe" raczej marmoladowo-erotyczne...Aha można na ciepło z lodami śmietankowymi albo na zimno z bitą śmietaną, no orgia...
Przepis na wiosenne pesto z liści marchewki od readeat.pl
Składniki:
2 szklanki liści marchewki (z 5-6 młodych marchwi)
6 łyżek (50g) migdałów bez skórki
6 łyżek oliwy
1-3 łyżki wody*
sól, pieprz
2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
2 duże ząbki czosnku
*dolewamy stopniowo, żeby uzyskać kremową konsystencję
Migdały, obrane ze skórki możemy podprażyć w piekarniku, żeby wydobyć z nich „ten” smak. Równomiernie rozkładamy migdały na blasze i podpiekamy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, uważając, żeby się nie przypaliły.
Wszystkie składniki blenderujemy na gładką, kremową masę i gotowe!
Smacznego! Z podanych proporcji wychodzi około 190g pesto.
Kurczak pomarańczowo-imbirowy i gazpacho arbuzowe - przepisy Kasi Kozioł z kuchennyesej.wordpress.com
KURCZAK POMARAŃCZOWO-IMBIROWY
2 pojedyncze filety z kurczaka (lub 1 podwójny)
sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
kawałek korzenia imbiru, drobno starty (ok. 20-30g)
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
biały pieprz
Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w garnku i gotujemy przez 2-3 minuty. Kurczaka obieramy z przerostów, kroimy na paski, przekładamy no naczynia z marynatą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie kawałki kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach. W międzyczasie gotujemy 100 g ryżu- u mnie była to mieszanka parboiled z dzikim- dodając sok wyciśnięty z połowy limonki.
Na talerz wykładamy ryż, następnie układamy na nim kurczaka i podlewamy pozostałą po pieczeniu marynatą (możemy ją zagęścić skrobią, ale nie jest to konieczne).
GAZPACHO ARBUZOWE
- 400 g wypestkowanego arbuza
- 2 dojrzałe, mięsiste pomidory
- 1/4 cebuli
- nieduży ogórek
- 1/4 czerwonej papryki
- 50 g czerstwego pieczywa
- zimna woda, łyżka oliwy, sól i pieprz
Czerstwe
pieczywo namaczamy w zimnej wodzie. Parzymy pomidory, zdejmujemy z nich
skórkę, obieramy ogórka i kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką i
cebulą. Do naczynia wrzucamy kawałki arbuza, pokrojone warzywa i
odciśniętą bułkę. Wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, doprawiamy solą i
pieprzem i blendujemy razem na gładką masę. Arbuz sam w sobie zawiera
dużo wody, więc możliwe, że nie trzeba będzie jej dolewać, ale jeśli
wyda się nam zbyt gęste, to można odrobinkę podlać. Możemy też jeszcze
raz doprawić według gustu. Odcedzamy, jeśli nie chcemy czuć pestek
pomidora, i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Podajemy w towarzystwie szynki dojrzewającej serrano.
Rukola, kurczak i miód, czyli sałatka doskonała - przepis od degusto.pl
Fantastyczna eksplozja smaków – tego nie da się opisać, trzeba po prostu spróbować. Przepis oparty na zasłyszanych gdzieś w pracy opowieściach z Włoch, po kilku udoskonaleniach stał się naszym ulubionym daniem…
Składniki (na 4 osoby):
1 opakowanie rukoli (zazwyczaj 125g)
2 piersi z kurczaka (lub 1 z indyka), pokrojone w kostkę
100-150g sera żółtego (gouda, ementaler, ciekawie komponuje się też oscypek), pokrojonego w kostkę
ogórek, pokrojony kostkę
3-4 łyżki miodu
musztarda (rodzaj zależnie od upodobań, konsystencja najlepiej kremowa, bez widocznych ziaren gorczycy)
parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający
olej i oliwa z oliwek
zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz i odrobina chilli
Wykonanie:
Kurczaka zasyp przyprawami, wymieszaj i wstaw do lodówki na min. godzinę (no chyba, że umierasz z głodu, wtedy nie czekaj). Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka. Gdy po chwili zrobi się biały dodaj miód. Smaż mieszając i utrzymując wysoką temperaturę aż kurczak będzie złoto-brązowy, pokryty skarmelizowanym miodem. Odstaw do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając (szybciej wystygnie, i co ważniejsze nie sklei się).
Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą, wysusz (no chyba że na opakowaniu piszą, że już umyli, co raz nam się zdarzyło) i wrzuć do dużej miski. Dodaj kurczaka, ogórka, ser i odrobinę przypraw (tych samych, co do kurczaka).
Do filiżanki dodaj kilka łyżeczek musztardy, łyżeczkę miodu, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać trochę soku z cytryny i wyciśnięty ząbek czosnku. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Po nałożeniu na talerz posyp startym parmezanem (świeżo startym – nigdy nie kupuj tartego sera!).
Sałatkę można modyfikować na wiele sposobów – bardzo dobrze komponują się wszelkiego rodzaju orzechy (włoskie, brazylijskie, pekan lub pistacje) przygotowane podobnie jak kurczak, czyli patelnia, odrobina oleju, łyżka miodu i smażymy mieszając aż miód się skarmelizuje.
Fantastyczna eksplozja smaków – tego nie da się opisać, trzeba po prostu spróbować. Przepis oparty na zasłyszanych gdzieś w pracy opowieściach z Włoch, po kilku udoskonaleniach stał się naszym ulubionym daniem…
Składniki (na 4 osoby):
1 opakowanie rukoli (zazwyczaj 125g)
2 piersi z kurczaka (lub 1 z indyka), pokrojone w kostkę
100-150g sera żółtego (gouda, ementaler, ciekawie komponuje się też oscypek), pokrojonego w kostkę
ogórek, pokrojony kostkę
3-4 łyżki miodu
musztarda (rodzaj zależnie od upodobań, konsystencja najlepiej kremowa, bez widocznych ziaren gorczycy)
parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający
olej i oliwa z oliwek
zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz i odrobina chilli
Wykonanie:
Kurczaka zasyp przyprawami, wymieszaj i wstaw do lodówki na min. godzinę (no chyba, że umierasz z głodu, wtedy nie czekaj). Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka. Gdy po chwili zrobi się biały dodaj miód. Smaż mieszając i utrzymując wysoką temperaturę aż kurczak będzie złoto-brązowy, pokryty skarmelizowanym miodem. Odstaw do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając (szybciej wystygnie, i co ważniejsze nie sklei się).
Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą, wysusz (no chyba że na opakowaniu piszą, że już umyli, co raz nam się zdarzyło) i wrzuć do dużej miski. Dodaj kurczaka, ogórka, ser i odrobinę przypraw (tych samych, co do kurczaka).
Do filiżanki dodaj kilka łyżeczek musztardy, łyżeczkę miodu, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać trochę soku z cytryny i wyciśnięty ząbek czosnku. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Po nałożeniu na talerz posyp startym parmezanem (świeżo startym – nigdy nie kupuj tartego sera!).
Sałatkę można modyfikować na wiele sposobów – bardzo dobrze komponują się wszelkiego rodzaju orzechy (włoskie, brazylijskie, pekan lub pistacje) przygotowane podobnie jak kurczak, czyli patelnia, odrobina oleju, łyżka miodu i smażymy mieszając aż miód się skarmelizuje.
Składniki na spod na pizzę z kalafiora:
1 mały kalafior
1 jajko
2 łyżki otrębów
sól do smaku
pieprz do smaku
Surowy kalafior zetrzyj na tarce lub zblenduj na małe cząsteczki. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Rozłóż ją równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje.
Dodatkowo:
sos pomidorowy do pizzy
kilka plastrów sera żółtego
1 cebula
dowolna szynka
kilka pomidorków
Na delikatnie podpieczonym spodzie rozsmaruj sos do pizzy, ułóż pozostałe składniki i piecz jeszcze przez ok 15-20 minut, aż całość się zrumieni.