Opisy kolejnych warsztatów już wkrótce...
1130, 1500 "Warsztaty przyrządzania paelli"
na stoisku Twój Kucharz
Wykład o paelli oraz owocach morza w kuchni portugalskiej i hiszpańskiej poprowadzi w języku angielskim Miguel Moreira, Szef Kuchni z Portugalii.
Jako
aperitif przed festiwalowym jedzeniem nakarmimy najpierw oczy. Ktoś Wam
mówił: "nie baw się jedzeniem!"? Podczas warsztatów odżywimy nasze oczy
i pobudzimy wyobraźnię. Rośliny w kuchni inspirują i nakręcają do
zabawy kolorami i fakturami. Agata, weganka, autorka bloga Nono delikatesy podzieli się z nami swoimi ulubionymi kulinarnymi figlami.
1200, 1400, 1600 "Warsztaty robienia hummusu"
na stoisku Hummus Amamamusi
Warsztaty poprowadzą Kasia Pilitowska i Bart Suder. Opis już wkrótce.
1100-1800 "Not Nem"
Yellow Dog na swoim stoisku
Podczas Najedzeni Fest! na
stoisku Yellow Doga co 45 minut odbywać się będą warsztaty "Not Nem".
Czynny udział w warsztatach będzie mogło brać pięć osób. Resztę zapraszamy do
obserwowania i zadawania pytań.
1200-1300 "Kolory na talerzu"
na stoisku Nono
1200-1700 "Pycha to nie grzech - spróbuj sam"
na stoisku Sakana Sushi Bar
Warsztaty przyrządzania sushi poprowadzi jeden z najbardziej doświadczonych sushi masterów w Krakowie, Anton. Poziom warsztatów będzie dostosowywany do wiedzy i umiejętności gości. Nauczymy się przygotowywać zarówno proste formy sushi takiej jak nigiri czy hosomaki, jak i te bardziej skomplikowane, futomaki i uramaki w różnych kompilacjach.
Warsztaty będą odbywały się co około 20 minut.
Warsztaty będą odbywały się co około 20 minut.
1200, 1400, 1600 "Warsztaty robienia hummusu"
na stoisku Hummus Amamamusi
Warsztaty poprowadzą Kasia Pilitowska i Bart Suder. Opis już wkrótce.
1200-1800 "Vege inspiracje"
Paweł Wiktorek, warsztaty
na stoisku restauracji Kamo grill & bar
Na stoisku restauracji
Kamo grill & bar o każdej pełnej godzinie odbywać się będą wege (raw) warsztaty. Czynny udział w warsztatach
maksymalnie mogą brać cztery osoby. Każdy z gości
przygotuje wege sałatkę z dwoma sosami.
1300-1330 "Finger food all'italiana"
na stoisku Fattrorie del Duca i Akademii Kuchni Włoskiej
Warsztaty poprowadzi Cesare Candido. Opis już wkrótce.
1200-1245 "Szkoła na widelcu"
na stoisku warsztatowym
Kulinarne warsztaty dla dzieci poprowadzi współpracująca ze Szkołą na widelcu, autorka bloga Moniczka w kuchni, Monika Bukowska. Podczas warsztatów dzieci przygotują kolorowy wiosenny chłodnik, zieloną lemoniadę oraz deser - carpaccio z truskawek. Będzie bardzo kolorowo i smacznie! W warsztatach maksymalnie może wziąć udział piętnaścioro dzieci. Warsztaty skierowane są do dzieci od 4. roku życia.
1300-1400 "Spotkanie z kuchnią roślinną"
na stoisku Wegan Nerd
Warsztaty wegańskiego gotowania
poprowadzi Ala, autorka bloga Wegan Nerd, wegetarianka od 13 lat, w tym
od 5 lat weganka jedząca w 100% roślinnie.
Na
warsztatach będziemy dużo rozmawiać o jedzeniu. O inspiracjach, ulubionych
smakach, kulinarnych wspomnieniach i marzeniach. Ala zaprezentuje kilka
potrzebnych życiu roślinożercy rytuałów, podzieli się z nami cenną wiedzą,
którą nabyła przez ostatnie lata.
No
i oczywiście coś ugotuje! Wegańskiego burgera z fasoli z burakiem, może zupę z
kalarepy z prażonymi migdałami, wytrawny deser z gruszki marchewki z sojową
ricottą, a może najprostsze na świecie pesto z liści rzodkiewki i szczawiu?
Pewne jest, że Ala natchnie nas smakiem, zapachem i kolorami, które towarzyszą
kuchni roślinnej.
1400-1500 "Co Ty tam Jesz? – warsztaty RAW FOOD"
Co Ty tam jesz?, Katarzyna Zydroń i Kuba Łuka - warsztaty na podeście
Warsztaty o surowej diecie
poprowadzą autorzy bloga Co Ty tam jesz? Kasia i Kuba robią wszystko,
żeby pokazać, że zielone nie oznacza niesmaczne. Warzywa, odpowiednio
przyrządzone, mogą stać się najpyszniejszym przysmakiem.
Na warsztatach dowiemy się, czym
jest i skąd pochodzi Raw Food. Posłuchamy o zaletach i wadach surowej diety w
polskim klimacie oraz podstawach żywienia według Natalii Rose. Podczas
warsztatów będziemy mieli okazję posłuchać i zobaczyć jak przygotowuje się
surowy posiłek. Prowadzący przyrządzą tartę, której wszyscy będziemy mogli
spróbować!
1430 "Gruzja na talerzu"
na stoisku Gruzja na talerzu. Warsztaty kulinarne
W Gruzji z bakłażana można stworzyć około 100 potraw. Wszystko zależy od dodatków. Magda Nowakowska, Polka mieszkająca w Gruzji od 15 lat, nauczy Was jak zrobić jedno z prostszych, ale i bajecznie smacznych dań: bakłażany z sosem orzechowym. Cztery osoby mogą brać czynny udział w warsztatach, pozostałych zapraszamy do oglądania, komentowania i zadawania pytań.
1500-1600 "Udekoruj sobie babeczkę"
Kasia
Dyduch i Zuzia Płoch, na stoisku Beetlebits
Kreatywne warsztaty dekorowania babeczek poprowadzą dziewczyny z Akademii Beetlebits. Beetlebits to uroczy sklepik ze wszystkim czego potrzebujemy do pieczenia i dekorowania ciast, ciasteczek, tortów i cupcake'ów.
Na
warsztatach zgłębimy tajniki idealnego icingu, zobaczymy jak posługiwać się
rękawem cukierniczym oraz poznamy najlepsze przepisy na babeczki.
Będziemy
mogli także samodzielnie udekorować babeczki wykorzystując różnokolorowe akcesoria
Beetlebits. Maczki, perełki, brokaty oraz wiele innych. Po tych warsztatach
wszyscy będziemy wiedzieli jak ze zwykłego ciastka zrobić małe dzieło sztuki!
1200-1500 "Plastyczne warsztaty kulinarne dla dzieci"
Alicja Karczmarska-Strzebońska przy wejściu do Forum Przestrzenie
Wszystkie dzieci, które nie odwiedzały jeszcze owocowego
domku i nigdy nie jadły bajkowych lodów zapraszamy na specjalne plastyczne
warsztaty kulinarne w niedzielę 23 czerwca o godzinie 12.00. Podczas
trzygodzinnej zabawy dzieci będą mogły m.in.: zamienić się w kolorowe owoce,
pokonać marchewkowy tor przeszkód, zrobić gigantyczną pizzę, a także umieścić
swojego wesołego naleśnika w Galerii Nietypowej. Dla małych mistrzów
ciastkarstwa będzie nie lada zadanie- trzeba będzie przygotować górę pączków
dla bardzo głodnego Krasnoluda Wielkoluda, a dla wyjątkowo zręcznych kuchcików
będzie slalom ze specjalną kapustą na głowie. (warsztaty płatne 5 zł).
- Zamaskowane owoce- zabawa plastyczna- dzieci wykonują maski- owoców .
- Marchewkowy tor przeszkód- zabawa ruchowa.
- Owocowy domek- - zabawa plastyczna- dzieci przyklejają do foliowej ścianki domku (specjalnie przygotowanej) papierowe owoce i warzywa.
- Pojawianie się gigantycznego jabłka - przyklejamy go do owocowego domku i wchodzimy przez jabłkowe drzwi do domku
- Bajkowe lody- w owocowym domku dzieci mogą „zjeść” lody o smakach np. krasnoludkowym, calineczkowym, gargamelowym, kopciuszkowym itp.- zabawa plastyczno- twórcza.
- Tajemnicza skrzynia – ilustrowane zagadki o owocach i warzywach
- Niezwykle naszyjniki- z papierowych owoców i jarzyn dzieci wykonują kolorowe naszyjniki.
- Galeria nietypowych naleśników- zabawa twórcza- dzieci wymyślają wesołe naleśniki.(zawieszenie gotowych naleśników na sznurku)
- Gigant pizza a’la spirala- zabawa plastyczna
- Pierniczkowa bajeczka- -zabawa plastyczna- na papierowych pierniczkach dzieci rysują wymyśloną bajkę.
- Kapuściane zawody –zabawa ruchowa przenoszenie na głowie
papierowej kapusty.
- Pączki
dla Krasnoluda Wielkoluda-zabawa plastyczno-ruchowa.
Udział
w warsztatach dla dzieci kosztuje pięć złotych. Można będzie dołączyć w
dowolnej chwili.