12:00-12:45 warsztaty z Pascalem Chevriaux , Tartarin
TARTARIN zaprasza na klasyczne pyszności francuskiego Karnawału !!!
Skorzystajcie z okazji i przybywajcie tłumnie na Najedzeni Fest! Podczas
najbliższej edycji, pośród mnogości znakomitych karnawałowych przekąsek
przygotowanych przez wielu zdolnych kucharzy, będziecie mogli spróbować
legendarnego galette des rois. Wiecie o czym mowa? Jeśli nie, tym bardziej
TARTARIN zachęca Was, aby nie dać się niesprzyjającej aurze, wpaść na Najedzeni
Fest i spróbować najsłynniejszego francuskiego wypieku karnawałowego. To domowe,
niespiesznie przyrządzone, chrupiące ciasto francuskie, wypełnione smakowitą
masą frangipane z migdałami. Przygotuje je dla Was Pascal Chevriaux, francuski
cukiernik, który niedawno zamienił Paryż na Kraków i pragnie się z Wami dzielić
swoją wiedzą i profesjonalizmem.
Uwaga! Podczas Najedzeni Fest, Pascal nie tylko opowie Wam o galette des
rois, ale też wytłumaczy w czasie prezentacji, jak przyrządzić inny francuski
specjał mało znany w Polsce - tuiles aux amandes. Te migdałowe ciasteczka w
kształcie dachówki idealnie nadają się do chrupania podczas karnawałowej
imprezy.
Efektowny pokaz i degustacja koktajli, którymi
Marcin Makiato Wójciak wywalczył Vice Mistrzostwo Świata Coffee in Good
Spirits. Do tego kilka słów o barmańskich trendach, alternatywnych metodach parzenia i food-pairingu. Gazowana kawa? Kawa z aromatem lawendy? Wszystko z Makiato jest możliwe.
Podczas warsztatów zostanie przygotowana potrawa według zasad metody PLON z produktów przekazanych przez Wawelską Kooperatywę Spożywczą. Metoda PLON to zupełnie nowe podejście do sztuki kulinarnej. Opiera się na przygotowaniu posiłków z sezonowych, głównie pochodzenia roślinnego produktów, kupowanych od lokalnych rolników. Jance towarzyszył będzie Marcin Jaklik, szef kuchni restauracji Kogel Mogel.
15:00-15:45 warsztaty z Bartłomiejem Płócienniakiem, Twój Kucharz
Bartłomiej Płócienniak to jeden z z kucharzy ze znanego teamu Twój Kucharz. Ich stoisko na NF! oblega tłum smakoszy. Tym razem przeniesie nas w ciepłe kraje, by po chwili powrócić na rodzinną ziemię. Ugotuje tajską zupę tom yum na mleczku kokosowym z liśćmi kafiru, warzywami i kurczakiem w wersji z mięsem i wegetariańską oraz świeży makaron z podgrzybkami w sosie śmietanowym na białym winie z pietruszką.
16:00-16:45 warsztaty z restauracją Przysmaki z Wodnych Ogrodów
Warsztaty kulinarne, których tematem przewodnim jest zupa rybna. Prowadzący nauczą rozróżniać świeżą rybę od ryby kilkudniowej, filetowania i pozbawiania ości, przyrządzania zupy rybnej o zaskakującym smaku i bezpiecznej dla dzieci. W trakcie zajęć opowiedzą o diecie opartej na rybach w szczególności dla osób z nadwagą, nadciśnieniem i cukrzycą.