Warsztaty na karnawałowym Najedzeni Fest!

Przez cały festiwalowy dzień będziecie mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Warsztaty odbywają się na scenie dużej sali bankietowej i są darmowe.

12:00-12:45 warsztaty z Pascalem Chevriaux , Tartarin

TARTARIN zaprasza na klasyczne pyszności francuskiego Karnawału !!! Skorzystajcie z okazji i przybywajcie tłumnie na Najedzeni Fest! Podczas najbliższej edycji, pośród mnogości znakomitych karnawałowych przekąsek przygotowanych przez wielu zdolnych kucharzy, będziecie mogli spróbować legendarnego galette des rois. Wiecie o czym mowa? Jeśli nie, tym bardziej TARTARIN zachęca Was, aby nie dać się niesprzyjającej aurze, wpaść na Najedzeni Fest i spróbować najsłynniejszego francuskiego wypieku karnawałowego. To domowe, niespiesznie przyrządzone, chrupiące ciasto francuskie, wypełnione smakowitą masą frangipane z migdałami. Przygotuje je dla Was Pascal Chevriaux, francuski cukiernik, który niedawno zamienił Paryż na Kraków i pragnie się z Wami dzielić swoją wiedzą i profesjonalizmem.
Uwaga! Podczas Najedzeni Fest, Pascal nie tylko opowie Wam o galette des rois, ale też wytłumaczy w czasie prezentacji, jak przyrządzić inny francuski specjał mało znany w Polsce - tuiles aux amandes. Te migdałowe ciasteczka w kształcie dachówki idealnie nadają się do chrupania podczas karnawałowej imprezy.

13:00-13:30 Kawowy pokaz Marcina Makiato
 
Efektowny pokaz i degustacja koktajli, którymi Marcin Makiato Wójciak wywalczył Vice Mistrzostwo Świata Coffee in Good Spirits. Do tego kilka słów o barmańskich trendach, alternatywnych metodach parzenia i food-pairingu. Gazowana kawa? Kawa z aromatem lawendy? Wszystko z Makiato jest możliwe.

14:00-14:45
warsztaty z Janką Ochojską, Polska Akcja Humanitarna

Podczas warsztatów zostanie przygotowana potrawa według zasad metody PLON z produktów przekazanych przez Wawelską Kooperatywę Spożywczą. Metoda PLON to zupełnie nowe podejście do sztuki kulinarnej. Opiera się na przygotowaniu posiłków z sezonowych, głównie pochodzenia roślinnego produktów, kupowanych od lokalnych rolników. Jance towarzyszył będzie Marcin Jaklik, szef kuchni restauracji Kogel Mogel.  

15:00-15:45 warsztaty z Bartłomiejem Płócienniakiem, Twój Kucharz

Bartłomiej Płócienniak to jeden z z kucharzy ze znanego teamu Twój Kucharz. Ich stoisko na NF! oblega tłum smakoszy. Tym razem przeniesie nas w ciepłe kraje, by po chwili powrócić na rodzinną ziemię. Ugotuje tajską zupę tom yum na mleczku kokosowym z liśćmi kafiru, warzywami i kurczakiem w wersji z mięsem i wegetariańską oraz świeży makaron z podgrzybkami w sosie śmietanowym na białym winie z pietruszką. 

16:00-16:45 warsztaty z restauracją Przysmaki z Wodnych Ogrodów

Warsztaty kulinarne, których tematem przewodnim jest zupa rybna. Prowadzący nauczą rozróżniać świeżą rybę od ryby kilkudniowej, filetowania i pozbawiania ości, przyrządzania zupy rybnej o zaskakującym smaku i bezpiecznej dla dzieci. W trakcie zajęć opowiedzą o diecie opartej na rybach w szczególności dla osób z nadwagą, nadciśnieniem i cukrzycą.