Warsztaty kulinarne Najedzeni Fest! i JCC Kraków


"Kraków-Jerozolima"
Hummus, szakszuka, latkes
Jemy. Jedzenie jest przyjemnością, którą dzielimy z bliskimi, choć czasami jemy sami i w pośpiechu, bo nie mamy czasu i jesteśmy głodni. Jednak cóż może być bardziej przyjemne, niż posiłek w dobrym towarzystwie przy wspólnym stole? Kuchnia jest częścią kultury każdego narodu. Odkrywając smak nowych potraw i słuchając opowieści o jedzeniu, poznajemy historię ludzi, z którymi siadamy do stołu. Najcenniejsze staje się poznanie innego i cieszenie się różnorodnością. Na warsztatach poznamy kuchnię żydowską, łączącą w sobie tradycje wielu zakątków świata, jak Jerozolima łączy religie i narody, którą tak na prawdę już znamy z naszej kulinarnej tradycji.

Podczas warsztatów zrobiliśmy: hummus w czterech smakach z sosem tahini, szakszukę i latkes, czyli placki ziemniaczane oraz sos jabłkowy do placków. Gotowało z nami 30 uczestników.


Anna Gulińska (JCC Krakow) opowiedziała o sakralnych funkcjach oliwy i o chanukowych tradycjach.
Prowadzenie warsztatów: Kasia Pilitowska (Najedzeni Fest!) i Bart Suder (Hummus Amamamusi)

Naszym Partnerem jest Electrolux.