Co dobrego na Najedzeni Fest!, czyli warsztaty, spotkania, degustacje, coś dla dużych i dla małych

Wino na Najedzeni Fest!

Podczas jesiennej edycji festiwalu Najedzeni Fest! będziecie mieć okazję nie tylko skosztować różnych gatunków win, lecz także porozmawiać z osobami z branży winiarskiej, zasięgnąć fachowych porad związanych z kulturą picia wina, doborem wina do potraw oraz produkcją własnego wina.




godz. 12:00-15:45 - Gra z cyklu "Poznaj swoje terroir"

Wino w Krakowie zaprasza na kolejną grę miejską z cyklu "Poznaj swoje terroir". Gra jest imprezą towarzyszącą festiwalowi kulinarnemu Najedzeni Fest!, więc w odróżnieniu od poprzednich edycji nie będzie powiązana z żadną fabułą, ani spacerem po mieście. Zadaniem uczestników gry będzie odwiedzenie stoisk z winem, poznanie specyfiki prezentujących się firm i udzielenie odpowiedź na niezbyt trudne pytania kontrolne. Odpowiedzi należy wpisywać na blankietach, które będą do odebrania na stoisku "Wino w Krakowie". Wśród osób, które udzielą poprawnych odpowiedzi rozlosowane zostaną nagrody.
Blankiety do gry będą do odebrania na stoisku "Wino w Krakowie", zwrot wypełnionych blankietów również na stoisku "Wino w Krakowie" do godziny 15.45. Losowanie nagród nastąpi podczas degustacji "Winiarska mapa Krakowa" o godzinie 16 w sali warsztatowej hotelu Forum. 
Gra jest imprezą towarzyszącą festiwalowi kulinarnemu Najedzeni Fest! Partnerami wydarzenia są stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz Szkoła Sommelierów.
Udział w grze jest bezpłatny, nie trzeba zgłaszać się wcześniej
Miejsce: sale bankietowe hotelu Forum w Krakowie


godz. 12:30-13:00 "Supra to po gruzińsku uczta"

Opowieść o zwyczajach związanych z gruzińską kulturą biesiadną. Dowiemy się co to jest kandzi, jak wygląda kvevri, kim jest tamada i kiedy można napić się wina, a kiedy absolutnie nie wypada. Usłyszymy kilka toastów, legendę o początkach wina wraz z prezentacją winnego regionu Kachecji. 
Warsztat prowadzi Łukasz Słoniowski z firmy SUPRA.
Miejsce: sala warsztatowa hotelu Forum w Krakowie

godz. 12:30-13:00 "Tokaj wart odwiedzenia"

Z perspektywy importera oraz merytorycznego organizatora wyjazdów w region tokajski opowiem o jego walorach, przedstawię ciekawe miejsca i producentów win. 
Postaram się wybrać dobre zdjęcia - do zobaczenia !
Prezentację poprowadzi Paweł Świerczek z firmy Rafa Wine&Spirit
Miejsce: sala warsztatowa hotelu Forum w Krakowie

godz. 14:00 - Warsztaty łączenia wina z potrawami 

Warsztaty poprowadzi Monika Bielka-Vescovi ze Szkoła Sommelierów
Zapisy na warsztaty pod adresem kobietyiwino@gmail.com. 
Koszt warsztatów 30 zł. Degustowane będą 4 wina i 4 potrawy. 
Wpłaty na konto stowarzyszenia Kobiety i Wino: 33 2490 0005 0000 4530 1457 5872. Dokonanie wpłaty stanowi rezerwację miejsca. Ilość miejsc ograniczona. 
Warsztaty przygotowane przez stowarzyszenie Kobiety i Winowspółorganizowane przy współpracy z Vintage, Konfederacka 4, Winnice Loary, Rafa Wine & Spirits i TD Wine. 

Miejsce: sala warsztatowa hotelu Forum w Krakowie

godz. 16 - degustacja "Winiarska mapa Krakowa"

Wino w Krakowie zaprasza na degustację "Winiarska mapa Krakowa". Przedstawimy miejsca w których wino kupujemy, pijemy, smakujemy, dyskutujemy - winiarnie, sklepy specjalistyczne, instytucje szkoleniowe czy organizujące degustacje i wydarzenia winiarskie. Postaramy się pokazać ich różnorodność i specyfikę. Uchylimy rąbka tajemnicy, jakie nowe oferty pojawią się w nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym. W części degustacyjnej zaprezentowanych zostanie pięć win od krakowskich importerów. W trakcie degustacji wśród uczestników gry z cyklu "Poznaj swoje terroir" rozlosowane zostaną nagrody.
Partnerami wydarzenia są stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz Szkoła Sommelierów.
Udział w degustacji jest płatny w wysokości 20 zł od osoby.
Ilość miejsc jest ograniczona, zgłoszenia prosimy przesyłać mailem na adres winowkrakowie@gmail.com, wpisując w temacie „Najedzeni Fest! Degustacja”. Wpłaty na konto stowarzyszenia Kobiety i Wino: 33 2490 0005 0000 4530 1457 5872.
Miejsce: sala warsztatowa hotelu Forum w Krakowie

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Warsztaty na Najedzeni Fest!


Nie prowadzimy zapisów - po prostu trzeba przyjść.

12:00-17:00 "Warsztaty robienia sushi"
na stoisku Sakana Sushi Bar

Zapraszamy na warsztaty sushi, które będą się odbywały przez cały dzień co ok. 20 minut.  W trakcie warsztatów wszyscy chętni będą mogli przygotować wybrany przez siebie rodzaj sushi pod okiem Antona, sushi mastera z Kijowa z prawie dziesięcioletnim doświadczeniem w zawodzie, od ponad dziesięciu lat mieszkającego w Krakowie.


13:00-13:30 "Zdrowe jedzenie w praktyce"
na stoisku Storeko

Jako portal ekologiczny skupiamy się na zdrowym stylu życia a co za tym idzie również na odżywianiu. Zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest dobre jedzenie na co dzień ale czy wszyscy wiemy co to jest dobre jedzenie?
Na naszym warsztacie omówimy tematy:
- zdrowa żywność co to jest
- co jest naszym paliwem
- jak jeść 
- gdzie to kupić
Prowadzenie Aneta Młodzik (storeko.pl) i Ewa Grzegorczyk (Green Ways).

12:00, 14:00, 16:00 "Warsztaty robienia hummusu"
na stoisku Hummus Amamamusi

Warsztaty robienia hummusu i różnych jego wersji smakowych, prowadzący Kasia Pilitowska i Bart Suder.

11:00-18:00 "Klub małego cukiernika"
na stoisku Pychotkowo

Przez cały dzień na stoisku Pychotkowa dzieci będą mogły własnoręcznie ozdabiać przygotowane przez Pychotkowo ciasteczka. Do ich dyspozycji będą kolorowe lukry, bakalie, czekolada i pyszna atmosfera.

14:00-15:00 "Pad Thai"
na stoisku Yellow Dog


W latach 30 tych i 40 tych, w celu spowolnienia konsumpcji ryżu, produkcja makaronu
ryżowego była promowana przez rząd tajski. To właśnie wtedy wymyślono pad thai.

Makaron ryżowy, krewetki, kurczak, orzeszki, szczypiorek, kolendra, jajko, limonka.
Yellow Dog będzie uczył podczas warsztatów jak zrobić Pad Thai.

15:00 "Warsztaty przyrządzania paelli" (kuchnia portugalska) 
na stoisku Twój Kucharz

Warsztaty poprowadzi w języku angielskim Miguel Moreira, Szef Kuchni z Portugalii.

15:30 "Warsztaty kuchni tajskiej"
na stoisku Twój Kucharz


Szef Kuchni Bartłomiej Płócienniak pokaże jak przygotować makaron z woka z sosem śliwkowym i prażonym sezamem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15:00 Kawowy pokaz Marcina Makiato!


Pokaz przygotowania drinków kawowych przez Wicemistrza Świata Marcina Makiato. Marcin zaprezentuje dwa koktajle kawowe, ciepły i zimny oraz irish coffee. Opowie o kawie, food-pairingu, trendach w barmaństwie, o alternatywnych metodach parzenia, o tym, że kawa łączy się z wieloma wspaniałymi składnikami, a nie tylko z mlekiem i karmelowym syropem.
Miejsce: podium w głównej sali bankietowej nr 2
Pokaz trwa około 30 minut.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Polska Akcja Humanitarna na Najedzeni Fest!

Do Najedzeni Fest! dołączyła Polska Akcja Humanitarna z akcją PLON i Kuchnia Pełna Serca. Na stoisku, spotka się z Wami sama Janka Ochojska! Powie Wam jak pomóc niedożywionym dzieciom w Polsce! A póki co, podajemy 5 prostych zasad metody PLON:
- nie marnuj/wyrzucaj jedzenia
- jedz produkty sezonowe
- jedz mniej mięsa i nabiału
- wspieraj lokalnych producentów żywności
- gotuj z głową/oszczędnie

Tu więcej o akcji PLON!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Warsztaty dla dzieci "Kot nie ślimak (domku nie nosi)"

Warsztaty budowy domków dla bezdomnych kotów poprowadzi Fundacja Czarna Owca Pana Kota

W Krakowie według danych organizacji prozwierzęcych może mieszkać nawet 300 tys. bezdomnych kotów – nie mogą one liczyć na ciepłe schronienie, otwarte okno piwniczne czy ludzką życzliwość. Błąkają się nie mając stałego miejsca, gdzie mogą się schronić, odpocząć, zagrzać się. Chcemy im pomóc, budując domki dla bezdomnych kotów.

Zbudowanie domku jest bardzo proste – wystarczy trochę dobrych chęci, 3 wolne godziny, 3 płyty styropianowe, 2 skrzyneczki po owocach, klej montażowy, koc termiczny, rolka taśmy pakowej, fragment plandeki i domek gotowy – kolejny kot ma domek, być może zostało w ten sposób uratowane kolejne kocie życie. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drugie życie książki kulinarnej

Akcja Drugie Życie Książki Kulinarnej! Na pewno macie na półkach jakieś książki kucharskie, których nie używacie. Nietrafione prezenty? Książki o kuchni azjatyckiej, podczas gdy Wy najbardziej na świecie kochacie kuchnię włoską? "Dania z dziczyzny" w domu wegetarianina? Wymieniamy się nie tylko książkami, możecie przynieść też czasopisma!

Zasady udziału w Drugim Życiu Książki są proste: wystarczy przynieść jedną, a maksymalnie dziesięć książek. Co ważne: książki muszą być w dobrym stanie. Kto przyniesie wydawnictwa wydane przed 1995 rokiem, będzie mógł wymienić je tylko na inne książki wydane do 1995 roku. Osoby, które przyniosą nowe książki (wydane po 1995 roku) – mogą wybierać do woli, zarówno spośród nowych, jak i starszych tomów.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Popisz się!

Gotujesz? Pieczesz? Zamykasz w słoiku? Popisz się! Podziel się swoim ukochanym przepisem kulinarnym na Najedzeni Fest! Możesz nam go wysłać, do 25 października na najedzenifest@gmail.com, albo wdrukować go w dowolnej liczbie egzemplarzy i przynieść 27 października do Forum i zawiesić na tablicy, skąd będą go mogli zabrać do domu inni goście festiwalu. Jeżeli chcesz, podaj swój namiar, adres bloga, bądź miejsca, w którym gotujesz profesjonalnie.