Warsztaty kulinarne Kraków-Jerozolima. Odcinek 2: Kuchnia żydowska: cymes, risotto naleśniki

Po niezwykle udanych pierwszych warsztatach tego cyklu, kontynuujemy spotkania z wegetariańską kuchnią żydowską, która nie jest nam przecież obca, a nazwy dań brzmią całkiem znajomo. 


Podczas warsztatów kulinarnych, przygotowanych przy współpracy z JCC, nauczymy się przygotowywać charakterystyczne dla kuchni żydowskiej potrawy we współczesnej odsłonie.

Tym razem, w niedzielę 7 lutego w g. 12 - 16, podczas warsztatów zrobimy: cymes, naleśniki i risotto. Dodatkowo przygotujemy: pastę z marchewki i tahini oraz libijski pikantny dip dyniowy.


Jedzenie jest przyjemnością, którą dzielimy z bliskimi, choć czasami jemy sami, w pośpiechu, byle co, bo nie mamy czasu, ani pomysłu gdzie zjeść. Jednak cóż może być bardziej przyjemne, niż posiłek w dobrym towarzystwie przy wspólnym stole? Kuchnia jest częścią kultury każdego narodu. Odkrywając smak nowych potraw i słuchając opowieści o jedzeniu, poznajemy historię ludzi, z którymi siadamy do stołu. I nie chodzi tu o wiedzę naukową, lecz o dotarcie do duszy, pamięci i doświadczeń pokoleń. Najcenniejsze staje się poznanie innego i cieszenie się różnorodnością.



Prowadzenie warsztatów: Kasia Pilitowska i Magda Wójcik (Najedzeni Fest).

Partnerem warsztatów są: 

Electrolux 

 

Sklepy Natura

















Bilety: 100 zł od osoby. Można zarezerwować je pisząc na adres najedzenifest@gmail.com, lub za pośrednictwem labsintown.

Miejsce: JCC, Miodowa 24
Czas: 7 lutego, godz. 12-16