Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu














Nie możecie zasnąć z emocji, a może z głodu, przed NF!? To do kina! Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu, to nocny maraton dokumentów kulinarnych, który poprzedzi każdą edycję festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! 
Już w sobotę 5 kwietnia (czyli na dzień przed festiwalem, który odbędzie się w Hotelu Forum) w Kinie Pod Baranami, obejrzycie cztery niezwykłe filmy:
Slow Food Story, Więcej niż miód, Kucharze historii (Cooking History) i Jiro śni o sushi. 


Na NF! nie może zabraknąć jedzenia i picia! Podczas całej nocy, tak, tak, w kinie, będziecie mogli kupić kanapki przygotowane przez lokalnych producentów, dobre sushi, żeby na widok arcydzieł Jiro nie skręcało Was w ruloniki, i napić się orzeźwiającego cydru. Możecie wziąć ze sobą, koce, poduszki, pluszaki oraz ulubione kubki na kawę.

Bilety można kupić w Kinie Pod Baranami,  bilet na całą noc kosztuje 25 zł w przedsprzedaży, 30 zł w dniu projekcji. 

Do zobaczenia 5 marca o godz. 21!

CO JEMY OGLĄDAJĄC:
Kanapki przygotowane z najwyższej jakości produktów lokalnych z Małopolski: domowego pieczywa, tradycyjnych wędlin, lokalnych serów, ryb wędzonych, ekologicznych warzyw. Będą też miody. Wszystko to na stoisku pod opieką Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, zorganizowanym w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska.
Sushi zroluje Sushiro.
Cydr Ignaców, z nowego rocznika, poda Winnacja.


Historia Slow Foodu (Slow Food Story), reż. Stefano Sardo, Włochy, 2013, 74 min 

To nie jest film o jedzeniu. Slow Food to nazwa międzynarodowej organizacji, zrzeszającej członków ze 150krajów, o wielkiej sile oddziaływania na światową gastronomię. Jej korzenie tkwią w małym włoskim miasteczku, gdzie w połowie lat 80. XX wieku Włoch – Carlo Petrini utworzył pierwszą organizację, której celem miała być ochrona i promocja kulinarnej tradycji regionu. Pejzaż gęsto utkany siecią fast foodów skłonił Carlo, zwanego Carlinem, i jego przyjaciół, właścicieli tawern oraz producentów żywności do stworzenia lobbingu na rzecz zdrowej, naturalnej kuchni. Dawny lewicujący rewolucjonista stał się symbolem i siłą napędową ruchu, który w szybkim tempie rozprzestrzeniał się po całym świecie. Widzimy, jak z kręgu przyjaciół organizacja zmienia się w profesjonalną instytucję, działającą na targach, zjazdach, festiwalach i obecną w mediach oraz społecznej świadomości.

Więcej niż miód (More Than Honey), reż. Markus Imhoof, Szwajcaria/ Niemcy/Austria 2012, 90 min
Pszczoły to nie tylko istotne ogniwo ziemskiego ekosystemu, lecz również ważny czynnik plonotwórczy. Zamieszkują Ziemię równie długo jak człowiek, ale gdy one wyginą – jak twierdził Einstein – ludziom pozostaną nie więcej niż cztery lata życia. Reżyser Markus Imhoof, który w życiu prywatnym jest wnukiem szwajcarskiego pszczelarza, opowiada o poważnym kryzysie, jaki dotyka obecnie populację pszczół. W ciągu ostatniej dekady wyginęły ich miliony. Czy to oznacza, że czeka nas totalny kryzys?

Kucharze historii (Cooking History), reż. Péter Kerekes, Słowacja/Czechy/Austria 2009, 88 min
Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć - zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy film "Kucharze historii". Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu "Kucharze historii" są wojskowi kucharze - dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata. Bo jak mówi jedna z bohaterek filmu "Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle".

Jiro śni o sushi (Jiro Dreams of Sushi), reżyseria: David Gelb , 79 min
85-letni Jiro Ono opanował sztukę robienia sushi do perfekcji. Jego restauracja Sukiyabashi to niekwestionowana atrakcja Tokio. Mimo iż znajduje się w podziemiach biurowca i posiada tylko dziesięć miejsc siedzących, otrzymała prestiżowe 3 gwiazdki Michelina, a Jiro został najstarszym trzygwiazdkowym szefem kuchni na świecie. Ono jest jednym z najsławniejszych mistrzów sushi na świecie. Przygotowywaniem sushi zajmuje się niemal całe życie. Od ponad 40 lat prowadzi słynny tokijski lokal Sukiyabashi. Pomimo sędziwego wieku czuwa nad wszystkim, co dzieje się w restauracji. Pracuje od świtu do późnej nocy. Dokładnie sprawdza każdy kawałek ryby serwowany gościom, nieustannie szkoli pracowników oraz dba o niepowtarzalną atmosferę, jaka panuje w Sukiyabashi. Smakosze sushi z całego świata zabiegają o jego dania i są gotowi zapłacić niemałe kwoty za kulinarną rozkosz, jaką oferuje Jiro.


Partnerem pokazów filmowych oraz warsztatów podczas Festiwalu jest Fundacja Partnerstwo dla Środowiska oraz nasze ukochane Kino Pod Baranami. Dziękujemy! Bez Was nie byłoby to możliwe!