Warsztaty podczas Najedzeni Fest! - Lokalnie 22 czerwca

 Slow life - Slow Sex - Slow Food

 Słyszeliście już pewnie o slow food? A co gdyby temat „powolnego jedzenia“ potraktować pod innym kątem? Połączyć go ze „slow sexem“ i doprowadzić do tego, żeby celebrować „slow life“ czyli delektować się życiem we wszystkich jego zmysłowych wymiarach? O zjawisku opisanym min. w bestsellerze „Pochwała powolności“ i o tym jak zaaplikować je w swoim życiu opowiedzą na swoim warsztacie Marta Niedźwiecka i Aga Kozak.


Marta Niedźwiecka - pierwsza w Polsce certyfikowana sex coach zajmującą się coachingiem seksualności, ciała, relacji intymnych. Life coach. Z wykształcenia humanistka, z pasji metodyczna anarchistka i zmieniaczka świata na lepsze. Uwielbia czerwone wino, śledzie i prawdziwe mięso.

Aga Kozak – dziennikarka specjalizująca się w długich wywiadach, sztuce i przede wszystkim jedzeniu, coach specjalizująca się w pracy z osobami kreatywnymi i matkami, trenerka. Za pomocą jedzenia nauczy team worku, mindfulness czy komunikacji… Zje wszystko, nie wszystko polubi.

Bilety: 15 PLN/os. Zapisy: warsztatynf@gmail.com W temacie proszę napisać:Sex

Zapisy możliwe też podczas festiwalu na stoisku organizatora
Warsztaty rozpoczną się o godz. 13.

 W poszukiwaniu prawdziwego smaku warzyw i owoców


Emilia i Michał do niedawna pracowali przy biurku, a od kilku miesięcy uprawiają pole na wsi i uczą się być rolnikami. Wyprowadzili się z Krakowa, aby doświadczyć czym jest uprawa ziemi, poczuć jak to jest być po drugiej stronie łańcucha dostaw. To I etap Projektu MostFood, który wspólnie stworzyli i teraz realizują. Tym, co doświadczają na co dzień, chcą dzielić się z innymi.



Podczas warsztatu opowiedzą Wam, o tym czego uczą się pracując z ziemią, na co teraz zwracają uwagę podczas kupowania warzyw na targu w mieście. Będziecie mieli okazję wszystkimi zmysłami doświadczyć różnicy pomiędzy warzywami i ziołami z Pola MostFood, które są wyhodowane całkowicie naturalnie, i tymi, które są powszechnie dostępne.

Dowiecie się, na co zwracać uwagę przy ich wyborze, co rzeczywiście rośnie na polach w określonych porach roku. Dodatkowo każdy z uczestników dostanie kalendarz sezonowości warzyw i owoców, próbkę naturalnego nawozu z pokrzywy, który można wykorzystać do nawożenia roślin hodowanych na balkonie lub w doniczkach, a także niespodziankę z Pola MostFood.

Bilety: 15 PLN/os. Zapisy: emilia@mostfood.pl tel. 505 349 003
Warsztaty rozpoczną się o godz. 15 i potrwają około 60 minut.
Zapisy możliwe też podczas festiwalu na stoisku organizatora

Z pogranicza pożywienia i leku – herbaty ziołowe

Prowadzący:
dr Piotr Klepacki – etnobotanik, pracownik Ogrodu Botanicznego w Krakowie
mgr farmacji Marta Paciej – praktykująca farmaceutka, zainteresowana zielarstwem i medycyną ludową 

W programie:
- jak prawidłowo zbierać i suszyć zioła
- rozpoznawanie roślin, które możemy zbierać i suszyć samodzielnie
- różnice między naparem, odwarem a wywarem
- historia stosowania herbat ziołowych i ich dzisiejsze stosowanie w Europie
- właściwości i stosowanie konkretnych ziół w medycynie ludowej i współczesnej farmacji
- herbaty ziołowe jako zastępniki herbaty właściwej – płynne przejście między lekiem a codziennym pożywieniem
- przygotowanie i degustacja herbat ziołowych

Bilety: 30 PLN/os. Zapisy: warsztatynf@gmail.com W temacie proszę napisać: Zioła
Warsztaty rozpoczną się o godz. 16 i potrwają około 120 minut.
Zapisy możliwe też podczas festiwalu na stoisku organizatora
 

Warsztaty z Twoim Kucharzem


Zapisy: ania.strugalska@gmail.com, tel. 737 777 734    


Godz. 13:30 - Riesling - najlepszy szczep na Ziemi

Monika Bielka-Vescovi zaprasza na spotkanie z rieslingami. Kwiatowy, niemal perfumowany bukiet, wysoka kwasowość... Dowiedzcie się więcej podczas warsztatów! 

Monika Bielka-Vescovi jest założycielką Szkoły Sommelierów, prezeską stowarzyszenia Kobiety i Wino. Prowadzi szkolenia dla kadry nauczycielskiej m.in. w Szkole Gastronomicznej nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie oraz dla firm importerskich, pracowników gastronomii i prywatnych klientów. Jest także jurorem win na konkursach winiarskich m.in. na Konkursie Winiarskim Targów Enoexpo i Galicjavitis.
Bilety: 25 PLN/os. Sala nr 2.
Zapisy możliwe też podczas festiwalu na stoisku organizatora